Thursday 21 June
SITE NAVIGATOR
Home (Public)
SITE MAP
Browse the UROlog website

INFO SUPPORTED BY
     OUR SPONSORS
Prostaat, De Meest Gestelde Vragen Alles wat U altijd al over de prostaat wilde weten
Heldere antwoorden op veelgestelde vragen
Geschreven door UROlog redacteur en uroloog Joop Noordzij
Bestel het boek via bol.com
E-MAIL UROLOG
HONcode accreditation seal. We comply with the HONcode standard for health trust worthy information: verify here.
 
 

PatiëŽnten informatie: FOLDERS

URO SPECIAL. Special pages for special problems. Information on frequent urological problems. Impotence - Interstitial Cystitis - Vasectomy Reversal   NIER. Een inleiding over de vorm, ligging en grootte van de nieren en hun functie in het dagelijks leven van een mens. Over wat er mis kan gaan en hoe je daar achter komt. En wat er aan gedaan kan worden natuurlijk.   BLAAS. Waar zit-ie en waar dient-ie voor. Geeft de blaas weleens problemen en, zo ja, wat voor problemen dan wel. Wat voor onderzoek kun je doen. Welke oplossingen zijn er voor handen als de blaas niet goed functioneert.   PROSTAAT. Een, vooral voor ouderen, tot de verbeelding sprekend orgaan, waarvan velen echter niet weten waarvoor het dient of waar het precies in het lichaam is gelokaliseerd. Hoe kom je er achter of de prostaat het 'niet goed doet' of wellicht zelfs 'in de weg zit'. Hoe kunnen problemen worden opgelost. Inclusief een zelf-test om plasproblemen te kunnen inschatten.   PENIS. Een, vooral voor jongeren tot de verbeelding sprekend orgaan, waarvan velen wel weten waarvoor het dient en waar het te vinden is. Wat een flink aantal mensen niet weten is hoe het (hij) werkt en wat de mogelijkheden zijn als het (hij) niet werkt.   TESTIKEL. Evenals de nieren een dubbel uitgevoerd orgaan dat twee functies in zich verenigt. Wat kan er mis gaan, en hoe kunnen we dat oplossen. Hoe kun je de functie testen.   UROLOGIE. Wat is een uroloog eigenlijk voor iemand, wat doet hij/zij. Welk stuk van het lichaam behoort tot het 'gebied' van het specialisme urologie. Ook voor vragen aan het Urologie Panel. Tevens de plaats voor de verantwoording van de Urologie Pagina.   Patiënten-INFORMATIE. PatiŽnt-informatie betreffende verschillende urologische onderzoeken en behandelingen. 'Wat gebeurt er met me' en 'Hoe gaan ze het doen'.   Patiënten VERENIGINGEN. Adressen van de verschillende patiŽnt verenigingen in Nederland op het gebied van urologie.

NVU Patiëntenfolders: Besnijdenis (circumcisie)

(© ) Nederlandse Vereniging voor Urologie

Inleiding
In overleg met uw arts zal er bij u een circumcisie worden verricht. Bij een circumcisie ofwel besnijdenis wordt een gedeelte of de gehele voorhuid van de penis operatief verwijderd. De meest voorkomende reden hiertoe is een te nauwe voorhuid. Gevolg hiervan kan zijn dat er moeilijkheden optreden bij plassen, pijn tijdens erectie en geslachtsgemeenschap of een ontsteking van de eikel of voorhuid. Ook schrijven bepaalde godsdiensten besnijdenis van jongens voor. Tenslotte zijn er ouders die bij hun zoon een besnijdenis wensen uit hygienische overwegingen.

Voorbereiding
Kinderen tot 16 jaar.
Omdat bij kinderen de ingreep onder narcose gebeurt, dient uw zoon voor de ingreep nuchter te zijn.
Volwassenen.
Bij volwassenen kan de ingreep poliklinisch onder lokale verdoving plaats hebben. Hiertoe wordt de penis verdoofd door 1 of 2 injecties ter plaatse van de basis van de penis te geven. Soms wordt u verzocht tevoren thuis de haren rondom de penis te scheren. Afgeraden wordt om na de ingreep zelf een auto te besturen; geadviseerd wordt om voor vervoer naar huis zorg te dragen. Eventueel gebruik van bloedverdunnende middelen dient gemeld te worden en in overleg met uw arts dienen deze voor de ingreep gestaakt te zijn.

Operatie
Na narcose of lokale verdoving wordt de penis gedesinfecteerd, waarna de omgeving met steriele doeken wordt afgedekt.
De ingreep duurt 20-30 minuten. Bij de operatie wordt de voorhuid verwijderd en worden er rondom oplosbare hechtingen geplaatst aan de basis van de eikel.Deze hechtingen lossen meestal na 7 dagen op en hoeven dus niet verwijderd te worden. Na besnijdenis is de eikel meestal onbedekt. Dit kan met name de eerste dagen zeer gevoelig zijn. Vóór de ingreep zijn er vaak verklevingen aanwezig tussen voorhuid en eikel. Deze worden dan tijdens de operatie losgemaakt en hierdoor ziet de eikel er enkele dagen na de operatie rood en gezwollen uit. Na ruim een week ontstaat er geleidelijk een nieuwe huidlaag.
Na de operatie wordt de penis verbonden, vaak met een vettig gaas (unitule) of zalf en vervolgens steriele gazen.

Nazorg thuis
Kinderen.
Indien bij uw kind de operatie in dagverpleging geschiedt, kan hij dezelfde dag nog naar huis, meestal nadat hij geplast heeft. De dag na de operatie kunt u uw kind weer zijn gang laten gaan.
Basisregel van de wondbehandeling is schoon en droog houden van het wondgebied. Gedurende de eerste dagen na de operatie wordt geadviseerd na het het plassen het verband te wisselen. De volgende dag mag uw kind weer douchen en wordt geadviseerd 2 maal daags te baden in lauw-warm water met Badedas, soda of eventueel Biotex, echter geen zeep. Hierdoor wordt infektie rondom de hechtingen en het wondgebied voorkomen. Om de penis te ondersteunen en het wondgebied rust te geven zijn gewone onderbroeken het meest geschikt (geen boxershorts). Na douchen of baden is het verstandig de wond droog te deppen. Er zijn verder geen echte beperkingen.
Bij pijn mag u uw zoontje 3-4 maal daags een kinderparacetamol tablet of zetpil (60 mg) geven.
Uw zoon kan ongeveer 3-5 dagen niet naar school. Het is beter dat hij de eerste 2 weken niet sport of zwemt.
Volwassenen.
Na de ingreep is het verstandig het de rest van de dag rustig aan te doen.
Na het plassen dient u het verband te verschonen. Hiertoe hebt u een recept voor verbandmateriaal meegekregen. De volgende dag mag u weer douchen, geadviseerd wordt 2 maal daags te baden in lauw-warm water. U zult enkele dagen niet kunnen werken.
Geadviseerd wordt twee weken niet te sporten en te zwemmen en normaal ondersteunende onderbroeken (geen boxershorts) te dragen.
U mag geen geslachtsgemeenschap hebben gedurende 6 weken. Na de ingreep kunt u enkele dagen een pijnlijk gevoel houden. Om deze te bestrijden kunt u paracetamol tabletten nemen. ook kunt u enkele dagen een branderig gevoel hebben tijdens het plassen; bij doorplassen verdwijnt dit gewoonlijk weer. Op de plaats van de hechtingen kunnen korstjes ontstaan, die kunnen gaan schrijnen.

Complicaties
De mogelijke complicaties beperken zich bijna altijd tot de wond. Er kan een nabloeding optreden die zich kan uiten in een bloederig verband of een bloeduitstorting onder een hechting. Soms treedt een wondgenezingsstoornis op in de vorm van infektie of abces. Indien de pijn steeds erger wordt, er pus of bloed uit de wond komt, de penis steeds dikker wordt of u koorts krijgt boven 38,5oC moet u kontakt opnemen met uw uroloog.

Controle
Volgens afspraak komt u op kontrole bij de uroloog.

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering?
Als u door ziekte of een andere reden verhinderd bent uw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek urologie. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.

Tot slot
Deze brochure betreft een algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw behandelend arts. Bijzondere omstandigheden kunnen tot wijzigingen aanleiding geven. Dit zal altijd door uw uroloog aan u kenbaar worden gemaakt. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de afdeling urologie.

 
HOME
© 2002-2018: UROlog.nl
- Public section
Last update: 22 February 2017.